Zoek op deze website:

Nieuws:

Te koop: Aardbeien trayplanten

Regio Gelderland: Diverse aardbeien trayplanten van de doordragers Fav … »

Fruitmasters´ aandacht voor duurzaamheid beloond met ISO 14001:2015 certificaat

Fruitmasters ontving gisteren het milieucertificaat ISO 14001. Fruitma … »

Fruitmasters investeert in kernactiviteiten voor leden

De Coöperatie Koninklijke FruitmastersGroep U.A. heeft donderdag 21 a … »
Afzetmogelijkheden

Fruit wordt door Fruitmasters op diverse manieren verkocht;
Telers kunnen hun producten aanbieden voor

1. Bemiddeling
         A. Collectieve afzetplannen
         B. Vrijwillige afzetplannen
2. De klok
3. Celverkoop
4. Houtverkoop

Bemiddeling 
Tegenwoordig worden steeds meer producten verkocht via de commerciële tak Fruitmasters Holland. Fruitmasters Holland is 'het bemiddelingskantoor' van en voor onze leden. Fruitmasters Holland verkoopt de producten op zowel korte (daghandel) als langere termijn. De organisatie is opgedeeld in een commercieel verkoopteam als aanspreekpunt voor afnemers en een afdeling aanbod als aanspreekpunt voor telers. Het aanbod van Fruitmasters Holland is compleet; vrijwel al het Nederlands fruit wordt via Holland verkocht naar afnemers in heel Europa. Afzetten via Fruitmasters Holland betekent kiezen voor prijszekerheid en aanvoer op specificatie van de afzetketen. Afspraken worden door het team van aanbodsmanagers vastgesteld waarbij de aflevertijden en productspecificaties schriftelijk worden vastgelegd. Aanvoerders kunnen hierbij kiezen uit collectieve-, alsmede vrijwillige afzetplannen.

De klok
De aangevoerde producten worden in de afmijnzaal met behulp van een elektronisch kloksysteem verkocht. De balans tussen vraag en aanbod is in de veilingzaal bepalend voor de prijs. De klok loopt van hoog naar laag. De koper die het eerste drukt heeft het product. Voor hardfruit (appelen en peren) geldt dat er 3 dagen per week wordt geveild. Voor zachtfruit wordt er in het hoogseizoen 5 dagen per week geveild. Zo krijgen kopers en klanten dagelijks een dagvers product. Verkopen voor de klok betekent dat de producten min of meer worden afgezet in een anonieme markt. Een regelmatige aanvoer en het nakomen van de specificaties is belangrijk voor een goede prijsvorming. Fruitmasters probeert dan ook steeds meer te werken naar een goede kloksturing. Niet de ene dag weinig producten met een hoge prijs en de andere dag weer veel producten waardoor een prijs sterk kan zakken. Voor een goede prijsvorming en het goed bedienen van klanten is stabiliteit in de aanvoer belangrijk.

Celverkoop
Als telers hun producten willen verkopen die reeds zijn opgeslagen in de cel kan er contact worden opgenomen met de aanbodsmanagers.

Houtverkoop
Ook houtverkoop is een verkooptechniek welke door de aanbodsmedewerkers van Fruitmasters gehanteerd wordt. Bij deze optie bezoekt een buitendienst medewerker en/of een aanbodsmedewerker samen met een potentiële koper voor de oogst uw boomgaard. De afnemer beoordeelt in samenspraak met de Fruitmasters medewerker in de boomgaard het product, de kwaliteit en sortering en spreken samen eventueel een kg-prijs af. Fruitmasters legt deze transacties vast in zogenaamde koopovereenkomsten. Voorafgaand aan deze overeenkomsten worden de afnemers gecheckt op kredietwaardigheid.